Wednesday, June 2, 2010

Καραβάνι Αλληλεγγύης στον Αυτονόμο Δήμο Σαν Χουάν Κοπάλα στις 8 Ιουνίου

Προς τους ιθαγενικούς λαούς στο Μεξικό και στον κόσμο.

Προς τα μέσα επικοινωνίας

Προς την εθνική και διεθνή κοινή γνώμη.

Προς τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικές και διεθνείς.

Προς το κοινωνικό κίνημα, τις δημοκρατικές οργανώσεις των λαών στο Μεξικό και στον κόσμο.

Προς την Άλλη Καμπάνια.

Προς τις γυναίκες και τους άντρες που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο και έναν κόσμο διαφορετικό.

Οι κοινότητες και οι άνθρωποι που αποτελούμε τον Αυτόνομο Δήμο San Juan Cópala, έχουμε υποστεί τους τελευταίους μήνες μια σειρά από βίαιες επιθέσεις. Οι άνθρωποι που στηρίζουν αυτό το εγχείρημα έχουν αντισταθεί με γενναιότητα και όσοι έχουν σταθεί στο πλευρό μας για να μας υπερασπιστούν δεν έχουν υπολογίσει κανένα κόστος.

Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα γι’ αυτό είναι η τραγική απώλεια της Bety Cariño και του Jyri Jaakkola στην ένοπλη επίθεση που δέχτηκε το καραβάνι με την ανθρωπιστική βοήθεια στις 27 του περασμένου Απρίλη. Έδωσαν τη ζωή τους για να πληροφορήσουν τον κόσμο για τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες ζουν οι ιθαγενείς του San Juan Cópala πολιορκημένοι από μια ένοπλη παραστρατιωτική ομάδα.

Γιατί πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος αυτές τις συνθήκες καθώς και τις σχέσεις των αρχών της κυβέρνησης της Oaxaca με αυτή την παραστρατιωτική ομάδα. Κάνουμε εκ νέου κάλεσμα στους ανθρώπους στο Μεξικό και σε όλο τον κόσμο για να σπάσει μια και καλή ο παραστρατιωτικός κλοιός μέσα στον οποίο ζουν 70 οικογένειες σε απάνθρωπες συνθήκες και σε διαρκή παραβίαση των δικαιωμάτων τους και της εφαρμογής των δικών τους μορφών κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής οργάνωσης και κοινοτικής συμβίωσης.

Γιατί τα όπλα δεν μπορούν να επιβάλουν τη σιωπή: Διοργανώνουμε το «Καραβάνι ανθρωπιστικής βοήθειας Bety Cariño και Jyri Jaakkola» που θα ξεκινήσει στις 8 Ιουνίου 2010. Δεν θα ξεκινήσει τελικά στις 30 Μαΐου όπως είχε ανακοινωθεί προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προμήθειες σε τρόφιμα και εφόδια που προορίζονται για τις οικογένειες και επιπλέον για να διασφαλιστούν οι συνθήκες ασφαλείας για την πραγματοποίησή του, για να μην κινδυνεύσει η ζωή όποιου αποφασίσει να μας συνοδεύσει.

Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ακραίες γι’ αυτό και οι άνθρωποι δεν αντέχουν άλλο, χωρίς νερό, φως, τρόφιμα. Οι οικογένειες χρειάζονται τη βοήθεια και την αλληλεγγύη μας, γι’ αυτό ζητάμε να συντονιστούν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικές και διεθνείς και να συντονιστούν στην αρχική διοργάνωση του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Bartolome Carrasco» της Oaxaca (BARCA). Συγκεκριμένα ζητάμε τη συμμετοχή του Εθνικού Δικτύου Οργανώσεων Πολιτών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Όλα τα Δικαιώματα για Όλους και Όλες, του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Miguel Agustin Rro Juárez και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Επικοινωνίας έτσι ώστε μαζί να καλύψουν το καραβάνι και να μπορέσουν να φέρουν σε καλό λιμάνι αυτή την ανθρωπιστική αποστολή.

Κάνουμε επίσης κάλεσμα στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, στη Διεθνή Αμνηστία, στις Διεθνείς Ταξιαρχίες για την Ειρήνη και στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ στο Μεξικό, για να συμμετέχουν ανάλογα με τις δυνατότητές στους σ’ αυτό το καραβάνι.

Στα μέσα ενημέρωσης, εθνικά και διεθνή, τα οποία είναι δεσμευμένα στο να ενημερώνουν για την αλήθεια, για να ενημερώσουν τον κόσμο πώς ζουν οι εκμεταλλευόμενοι στο Μεξικό και στην Οαχάκα, για να δουν από πρώτο χέρι τις απάνθρωπες συνθήκες τις οποίες η Bety Cariño και ο Jyri Jaakkola θέλησαν να κάνουν γνωστές, χάνοντας γι’ αυτό τη ζωή τους.

Η ακεραιτότητα και η ασφάλεια όλων όσων συμμετέχουν σε αυτό το καραβάνι βαραίνει αποκλειστικά το Μεξικάνικο Κράτος στο σύνολό του. Τα κατοχυρωμένα από το σύνταγμά μας και τις διεθνείς συμφωνίες δικαιώματά μας δεν μπορεί να περιοριστούν από παραστρατιωτικές ομάδες ή διεφθαρμένες κυβερνήσεις.

Το Καραβάνι ανθρωπιστικής βοήθειας Bety Cariño και Jyri Jaakkola θα καταφέρει να σπάσει τον παραστρατιωτικό κλοιό και να σώσει τη ζωή περισσότερων από 70 οικογενειών που ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Γιατί τα δικαιώματα του λαού των Triqui δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο καμιάς παραστρατιωτικής ομάδας!

Γιατί η δικαιοσύνη και η ειρήνη χτίζονται από τα κάτω!

Όλοι και όλες στο San Juan Copala στις 8 Ιουνίου!

Οι Αρχές του Αυτόνομου Δήμου San Juan Copala


15 Μαΐου 2010

πηγή: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1177621

No comments: