Sunday, July 6, 2008

Οικονομικός απολογισμός της συναυλίας αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας στο θέατρο Πέτρας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της Συναυλίας Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας στο Θέατρο Πέτρας στις 30/5 για την οικονομική ενίσχυση μικρού υδροηλεκτρικού έργου στις ζαπατιστικές κοινότητες, που έχει αναλάβει η ομάδα F.A.R.M.A.

Μετά από το ταξίδι μας στις Ζαπατιστικές κοινότητες το καλοκαίρι του 2007, εκτιμήσαμε το κόστος του μικρού υδροηλεκτρικού για την κοινότητα από την οποία πήραμε μετρήσεις γύρω στα 10000 ευρώ.

Αφού είχαμε επιστρέψει, οι ζαπατιστικές κοινότητες μετά από εσωτερικές συζητήσεις και για δικούς τους λόγους, άλλαξαν τελικά την τοποθεσία του έργου σε άλλη κοινότητα με ιατρική κλινική που έχει ανάγκη από ηλεκτρισμό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε δει από κοντά την θέση του υδροηλεκτρικού και οι παλιότερες μετρήσεις να είναι άχρηστες. Ζητήσαμε από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους στην Τσιάπας να κάνουν κάποιες από τις μετρήσεις που χρειάζονταν και αποσπασματικά καταλάβαμε πως η υψομετρική διάφορα που είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία του υδροηλεκτρικού ήταν πολύ μικρή στην νέα κοινότητα.

Παρόλα αυτά θεωρήσαμε πως θα μπορούσε να βρεθεί μια τεχνική λύση και προχωρήσαμε στην συγκέντρωση των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Μετά από εμπειρία ενάμιση έτους σε εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης και ενημέρωσης όπως το πάρτι στο Αυτόνομο Στέκι, το τριήμερο φεστιβάλ στο Πολυτεχνείο, το παζάρι στην Νέα Σμύρνη, το πάρτι στην παραλία της Βούλας και το πάρτι στο λόφο του Στρέφη είχαμε συγκεντρώσει μόλις το ποσό των 1707 ευρώ. Έτσι, βλέποντας την αναγκαιότητα εξεύρεσης οικονομικών πόρων σε εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά και θέλοντας να οργανώσουμε μια εξώστρεφη διαδικασία που να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά καταλήξαμε στην συναυλία του Θεάτρου Πέτρας. Γνωρίζοντας πως θα ερχόταν αρκετός κόσμος που δεν είχε καθόλου ή είχε μικρή ενημέρωση για τους Ζαπατίστας, και θέλοντας να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και στην παραπέρα κινητοποίηση ανθρώπων, οργανώσαμε πριν τη συναυλία συζήτηση για τους Ζαπατίστας και τη ριζοσπαστική οικολογία, έγινε προβολή βίντεο για το Μεξικό «των από κάτω», διαβάστηκαν κείμενα για την κρατική καταστολή που προσπαθούσαν να συνδέσουν το εκεί με το εδώ, υπήρχε πολύ έντυπο υλικό και αρκετά πανό. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το γεγονός πως επιλέξαμε την ελεύθερη συνεισφορά με προτεινόμενη οικονομική ενίσχυση ως τρόπο συγκέντρωσης χρημάτων (μοιράζοντας επεξηγηματικό κείμενο) και όχι την υποχρεωτική είσοδο, προσπαθώντας από τη μία τα χρήματα να προκύψουν από την αλληλεγγύη του κόσμου και από την άλλη αποφεύγοντας καταναγκασμούς και εξουσιαστικές λογικές. Ήταν ένα ρίσκο για εμάς το οποίο τελικά δούλεψε.

Αν και «τα καλά νέα ταξιδεύουν γρήγορα» έχουμε και λέμε...

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ

ΕΞΟΔΑ
Εκτυπώσεις(4500 αφίσες, φυλλάδια) 668 ευρώ
Κουπόνια, σφραγίδα, κόλλες, φιλμ 61 ευρώ
Ήχος, προτζέκτορας, ηχοληψία 2000 ευρώ
Μεταφορικά καλλιτεχνών, φαγητά και ποτά 1133 ευρώ
Βίντεο 50 ευρώ
Πανό, μπογιές 40 ευρώ
Σπασμένη κιθάρα Night on Earth 500 ευρώ

Συνολικά έξοδα 4452 ευρώ

ΕΣΟΔΑ
Κουτιά οικονομικής ενίσχυσης 23759 ευρώ
Κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης 1100 ευρώ
Σωματείο Εργαζομένων στα Δικαστήρια 500 ευρώ

Συνολικά έσοδα 25359 ευρώ

ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ 20907 ευρώ

Στο ταμείο της ομάδας υπήρχαν 1707 ευρώ από τις δράσεις που αναφέραμε πριν, οπότε συνολικά στο ταμείο της ομάδας για το έργο υπάρχουν 22614 ευρώ.

Να επισημάνουμε πως οι καλλιτέχνες και ο δήμος δεν πληρώθηκαν για τη συναυλία, αλλά πως τα χρήματα από το μπαρ του συναυλιακού χώρου δεν δόθηκαν σε εμάς αν και το επιδιώξαμε.

Εδώ θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο συλλογικό μπράβο στον (δεν βάζουμε «στην» γιατί αναγνωρίζουμε πλέον τις πράξεις του «μάτσο» αρσενικού) ανεγκέφαλο που με το να πετάξει το γυάλινο μπουκάλι βότκα στην σκηνή, που ευτυχώς δεν χτύπησε σοβαρά κάποιο από τα παιδιά που έπαιζαν, κατάφερε να σπάσει την μοναδική κιθάρα του παιδιού από τους Night On Earth, που είχε προσφερθεί να συμμετέχει όπως όλες/οι μας στην διοργάνωση της συναυλίας. Δεν θα μπορούσαμε να μην τον βοηθήσουμε να φτιάξει την κιθάρα του, αλλά πάντα εις βάρος των συντροφισσών και συντρόφων Ζαπατίστας που πέρα από την αλληλεγγύη μας στα πλαίσια του κοινού μας αγώνα, χρειάζονται και αυτά τα λεφτά για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως βλέπετε από τον οικονομικό απολογισμό τα έσοδα της συναυλίας ήταν εκπληκτικά περισσότερα από αυτά που περιμέναμε. Γιʼ αυτό θα πρέπει σίγουρα να ευχαριστήσουμε όλες και όλους εσάς που ήσασταν εκεί και στηρίξατε την συναυλία και την ελεύθερη συνεισφορά στην πράξη, που ήταν μια συλλογική νίκη, ένα μικρό βήμα προς την αυτοδιαχείριση και την αυτοδιάθεση. Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα άτομα και τις συλλογικότητες από το ευρύτερο αντικαπιταλιστικό κίνημα της Αθήνας, που βοήθησαν, και την ημέρα της συναυλίας αλλά και στην προετοιμασία της, μεταφέροντας την εμπειρία τους από παρόμοιες διοργανώσεις αλλά και βοηθώντας στο να εξασφαλίσουμε τον χώρο και τα μηχανήματα χωρίς ή με το ελάχιστο δυνατό αντίτιμο, και παραχωρώντας μας το βίντεο που προβλήθηκε. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους καλλιτέχνες που έπαιξαν στην συναυλία και στάθηκαν έτσι αλληλέγγυοι στο εγχείρημα και βοήθησαν στο να μαζευτεί εκεί όλος αυτός ο κόσμος. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους τεχνικούς και τους υπαλλήλους του δήμου που φρόντισαν τον ήχο και τον χώρο και όλες και όλους εσάς που βοήθησαν στον καθαρισμό του θεάτρου μετά το τέλος της συναυλίας, δίνοντας ένα πρωτοφανές απ΄ ότι μας είπαν, παράδειγμα αλληλεγγύης στους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο.

Το καλοκαίρι θα ταξιδέψουμε στις Ζαπατιστικές κοινότητες και ελπίζουμε να έχουμε την δυνατότητα να πάμε στην κοινότητα και να την δούμε από κοντά, γνωρίζοντας όμως πώς δέχονται προκλήσεις και απειλές από τον Μεξικανικό στρατό και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, κάτι που ίσως δυσκολέψει τις μετακινήσεις κτλ. Τώρα που το οικονομικό μέρος της προσπάθειας έχει καλυφθεί επαρκώς, σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσε να ηλεκτροδοτηθεί η κλινική με φωτοβολταϊκά που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, μιας και μάλλον δεν υπάρχει αρκετή υψομετρική διάφορα στην διαδρομή που ακολουθεί το ποτάμι κοντά στο χωριό. Επειδή όμως μια τέτοια εγκατάσταση θα χρειάζονταν ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής ενίσχυσης, θέλουμε να είμαστε σίγουροι/ες ότι το υδροηλεκτρικό έχει αποκλιστεί από τεχνική άποψη, κάτι που θα αποφασίσουμε αφού έχουμε πάει στην κοινότητα το καλοκαίρι.

Τέλος, στόχος μας είναι το σύνολο των χρημάτων που έχουμε συγκεντρώσει να χρησιμοποιηθούν για την έμπρακτη αλληλεγγύη στους Ζαπατίστας, που σημαίνει πως τα έξοδα των απαιτούμενων ταξιδιών στο Μεξικό θα καλύπτονται από τα ίδια τα άτομα.

Αυτές είναι οι πρώτες μας σκέψεις τις οποίες θα μεταφέρουμε και στις συντρόφισσες και τους συντρόφους στην Τσιάπας.

Συντροφικά,

Ομάδα F.A.R.M.A.

No comments: