Monday, April 13, 2009

Ιστορίες για τους ανθρώπους του καλαμποκιού




Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις των ξένων, σε συνεργασία με τις "αλληλέγγυες/οι από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό, ελευθεριακό χώρο", το βιβλίο "ιστορίες για τους ανθρώπους του καλαμποκιού".

Από το οπισθόφυλλο της έκδοσης:

Στα βουνά μας συμβαίνουν πράγματα που μπορεί να σας φαί­νονται απίστευτα. Γιʼ αυτό σας τα διηγούμαι σαν να είναι πα­ραμύθια.

Διότι μοιάζει απίστευτο ότι στα βουνά μας κατοικεί πραγ­ματικά ένα σκαθάρι με την έπαρση περιπλανώμενου ιππότη, ότι υπάρχει μια ασυμβίβαστη πετρούλα που εκπαιδεύεται για να γίνει σύννεφο [...] ότι ο γερο-Αντόνιο εμφανίζεται κάθε τόσο με ιστορίες και μύθους που του έχουν διηγηθεί οι πρωταρχικοί θεοί, αυτοί που γέννησαν τον κόσμο [...] ότι τα παιδιά πιστεύ­ουν και φέρονται λες και ο Σουπ είναι άλλο ένα παιδί που δεν έχει αφήσει αυτήν την περίεργη πιπίλα που βγάζει καπνό [...] ότι υπάρχει ένα κοριτσάκι που λέγεται «Δεκέμβρης» και που, όπως δείχνει και τʼ όνομά της, γεννήθηκε τον Νοέμβρη.

(από την ομιλία του υποδιοικητή Μάρκος στο Πρώτο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Αξιοπρεπούς Οργής, 2 Ιανουαρίου 2009)

Δεκαπέντε χρόνια μετά την εμφάνισή του την 1η Ιανουαρίου 1994, εικοσιπέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο EZLN εξα­κολουθεί να προχωράει ρωτώντας, να βαδίζει το δρόμο της αντίστασης στον καπιταλισμό, να οικοδομεί την αυτονομία των ιθαγενών κοινοτήτων, να μην επιζητεί την εξουσία ούτε τη θέση της πρωτοπορίας, να έρχεται από τα κάτω και αρι­στερά: από το μέρος της καρδιάς.

Οι εικοσιπέντε Ιστορίες για τους ανθρώπους του καλα­μποκιού είναι ένα δείγμα ποίησης της εξεγερμένης αξιοπρέ­πειας.

Τα έσοδα της έκδοσης αυτής θα διατεθούν για τη συνέ­χιση της λειτουργίας του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου στην κοινότητα Ρομπέρτο Μπάριος, «Καρακόλ 5 / Που μιλάει για όλους», στη βόρεια ζώνη της Τσιάπας.

Για επικοινωνία: hotel@disobey.net

solidaridadzapatist@gmail.com

No comments: