Sunday, July 4, 2010

Κίνδυνος για επικείμενη καταστολή στους ιθαγενείς του Mitzitón στην Chiapas

Από τις 2 Ιουλίου 2010 στην περιοχή του Mitzitón στην Τσιάπας, οι ιθαγενείς έχουν μπλοκάρει το δρόμο απαιτώντας την απομάκρυνση της παραστρατιωτικής ομάδας «Ejercito de Dios» (στρατός του θεού) που ανήκει στην ευαγγελική εκκλησία. Φωτογραφίες από το μπλόκο εδώ:
Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκδιώξει την κοινότητα από την περιοχή της για να προχωρήσει στην κατασκευή του μεγάλου αυτοκινητόδρομου που θα ενώνει το San Cristobal de las Casas με το Palenque. Οι ιθαγενείς Tsotsil του Mitzitón, οι οποίοι ανήκουν στην Άλλη Καμπάνια, καταγγέλλουν τις επιθέσεις που δέχονται τους τελευταίους μήνες από τους παραστρατιωτικούς με τη συνενοχή της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων αναφέρουμε:

Πριν από ένα χρόνο, στις 21 Ιουλίου 2009 μια ομάδα εξουσιοδοτημένη από την συνέλευση της κοινότητας να μετρήσει τη γη δέχτηκε επίθεση από 60 περίπου μέλη του «στρατού του θεού» με πέτρες και ξύλα. Λίγο μετά έφτασε ένα φορτηγό με πέντε επιβαίνοντες οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν. Το φορτηγό ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και έπεσε πάνω στα μέλη της κοινότητας με αποτέλεσμα 1 νεκρό και 5 τραυματίες. Μετά από μια παρωδία δίκης η απόφαση ήταν ότι επρόκειτο για ατύχημα χωρίς πρόθεση και ο κατηγορούμενος στα τέλη του Ιανουαρίου 2010 αφέθηκε ελεύθερος.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2010 ο Andrés Jiménez Hernández, ο οποίος δεν συμμετέχει στην κοινότητα και τις συλλογικές της διαδικασίες, έκοψε 5 δέντρα χωρίς την άδεια της συνέλευσης. Η κοινότητα πήρε τα δέντρα και έβαλε στην αυλή του κοινοτικού κτιρίου. Ο Jiménez προσέφυγε στην ομάδα των παραστρατιωτικών οι οποίοι απήγαγαν τρεις ανθρώπους, μέλη της Άλλης Καμπάνιας. Τους πήγαν σε ένα σπίτι, τους έδεσαν τα μάτια, τους έδεσαν σε στύλους και τους περιέλουσαν με βενζίνη απειλώντας να τους βάλουν φωτιά. Τους χτύπησαν άγρια. Ανάμεσα στους παραστρατιωτικούς, ήταν ο Raúl Jiménez Jiménez από την Πολιτειακή Αστυνομία Πρόληψης, και ένας από τους κύριους υπεύθυνους για τη βία που ασκεί στην περιοχή ο «στρατός του θεού». Οι άντρες και οι γυναίκες της Άλλης Καμπάνιας πραγματοποίησαν ένα μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο για να απελευθερωθούν οι 3 κρατούμενοι και να εμποδίσουν το πέρασμα των παραστρατιωτικών. Το αποτέλεσμα ήταν να αφεθούν ελεύθεροι και η πολιτειακή κυβέρνηση να αναλάβει την αποζημίωση για τις βλάβες που τους προκλήθηκαν.

Μπροστά στον κίνδυνο της βίαιης επίθεσης στο μπλόκο που έχει στήσει η κοινότητα του Mitzitón, από την πλευρά της κυβέρνησης και των παραστρατιωτικών, οι σύντροφοι μας ζητάνε να εκδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας και να παρακολουθούμε τα γεγονότα.
Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.chiapas.indymedia.org/article_175633
http://chiapas.indymedia.org/article_175667
http://chiapas.indymedia.org/article_175666
http://chiapas.indymedia.org/article_175665


πηγή: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1190196

No comments: