Saturday, June 19, 2010

Η θέση του Αυτόνομου Δήμου San Juan Copala για τα όσα συνέβησαν στο καραβάνι της 8 Ιουνίου

Προς τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, τις οργανώσεις πολιτών, ακαδημαϊκών, ιθαγενών, αλληλέγγυων και αδερφών που συγκροτούν το καραβάνι «BetyCariñoyJyriJaakkola».
Προς τα μέσα ενημέρωσης, εθνικά και διεθνή.
Προς τις οργανώσεις για την υπεράσπιση τωνανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Προς τις διεθνείς αλληλέγγυες οργανώσεις και συλλογικότητες.
Προς την Άλλη Καμπάνια.

Σήμερα, 8 Ιουνίου, το καραβάνι «BetyCariñoyJyriJaakkola» εμποδίστηκε να εισέλθει στο SanJuanCopala και να παραδώσει την πάνω από 30 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς η περιφερειακή και ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με αυτή την ομάδα εγκληματιών που διατηρεί τον παραστρατιωτικό κλοιό γύρω από την κοινότητα, σχημάτισαν ένα νέο κλοιό για να εμποδίσουν την αποστολή να πετύχει το στόχο της.

Η περιφερειακή κυβέρνηση μέσω της αστυνομίας της και εκπροσώπου της τοπικής δικαιοσύνης σχημάτισαν ένα νέο «κυβερνητικό» κλοιό για να προστατεύσουν την UBISORT και να εμποδίσουν το καραβάνι να μπει στο SanJuanCopala και να παραδώσει το νερό και τα τρόφιμα που κατάφεραν να συγκεντρωθούν αυτές τις εβδομάδες. Ο νέος κλοιός έχει την ανοιχτή και δημόσια παρουσία της περιφερειακής και ομοσπονδιακής αστυνομίας, οι οποίες αντί να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτής της αποστολής και να έχουν μια παρουσία στην περιοχή της LaSabanaγια να προστατέψουν την ελεύθερη μετακίνηση και την αποφυγή επιθέσεων, αποφάσισαν να προστατέψουν τους δολοφόνους ισχυριζόμενοι ότι «δεν υπάρχουν οι συνθήκες», ότι «ακούστηκαν πυροβολισμοί» και στην περίπτωση της εκπροσώπου της δικαιοσύνης ότι «έπρεπε να μιλήσουν με την UBISORTκαι να την καλέσουν στο καραβάνι» προκειμένου να εγγυηθούν το πέρασμα για το SanJuan.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις κοινότητές μας στη διάρκεια της διαδρομής, ένας μεγάλος αριθμός από γυναίκες και παιδιά της κοινότητας LaSabana, μέλη ή συμπαθούντες της UBISORT, είχαν μπλοκάρει τον αυτοκινητόδρομο προς το SanJuanCopalaμε προφανή σκοπό να προκαλέσουν κάποια επίθεση εκ μέρους του καραβανιού. Μετά από αυτό το μπλόκο από γυναίκες και παιδιά, υπήρχε άλλο μπλόκο αποτελούμενο από πέτρες μεγάλου μεγέθους οι οποίες φυλάσσονταν από οπλισμένους άντρες, ίσως τους ίδιους που δολοφόνησαν τους συντρόφους μας BetyCariñoyJyriJaakkola.

Η απόφαση των συντονιστών του καραβανιού οι οποίοι είναι σύντροφοι από τον Αυτόνομο Δήμο μας, ήταν να προχωρήσει το καραβάνι λίγο πιο πέρα από την κοινότητα AguaFriaCopala και να αναλυθεί εκ νέου η κατάσταση μιας και η αστυνομία και η εκπρόσωπος της δικαιοσύνης δήλωσαν ότι μετά την Juxtlahuaca δεν θα ήταν υπεύθυνοι για οτιδήποτε συνέβαινε και ότι την ευθύνη θα είχε το καραβάνι και οι διοργανωτές του.

Πιστεύαμε ότι η παρουσία της αστυνομίας θα ήταν για την ασφάλειά μας, αλλά δεν ήταν έτσι. Ήταν για να μας μεταπείσουν, για να μας πούνε ότι είχαν ακούσει πυροβολισμούς και ότι ήταν καλύτερα να μην προχωρήσουμε.

Οι πυροβολισμοί που άκουσαν οι αστυνομικοί είναι οι πυροβολισμοί που ακούγονται καθημερινά και κατά τη διάρκεια όλης της μέρας στο SanJuanCopala, είναι πυροβολισμοί που αφανίζουν την κοινότητά μας και έχουν κάνει ολόκληρες οικογένειες να την εγκαταλείψουν, που εμποδίζουν γιατρούς, δασκάλους και πωλητές προϊόντων να μπούνε, επιβάλλοντας μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τα όπλα και τη βία.

Κάποιοι άνθρωποι και οργανώσεις θα αισθανθούν απογοήτευση και θυμό γιʼ αυτό που έγινε σήμερα, εμείς είμαστε γεμάτοι κουράγιο και αγανάκτηση. Αυτό το κουράγιο που γεμίζει την καρδιά, μας ωθεί να συνεχίσουμε, ο παραστρατιωτικός κλοιός πρέπει να σπάσει, σήμερα δεν έγινε εφικτό αλλά θα συνεχίσουμε να το προσπαθούμε, σήμερα δεν ηττηθήκαμε αλλά αποφασίσαμε να μην κινδυνεύσουν άλλες ζωές από τους ατιμώρητους δολοφόνους και να συνεχίσουμε να ψάχνουμε τους τρόπους έτσι ώστε οι κάτοικοι του SanJuanCopala να μπορέσουν να συνεχίσουν την αντίσταση απέναντι σʼ αυτή την δειλή επίθεση. Ελπίζουμε να καταλάβετε και να σεβαστείτε αυτή την απόφαση όσο επώδυνη και παράξενη και αν σας φαίνεται.

Έγινε καθαρό ότι ούτε η ομοσπονδιακή ούτε η περιφερειακή κυβέρνηση έχουν την ικανότητα και την βούληση να ελέγξουν και να τιμωρήσουν αυτή την εγκληματική παραστρατιωτική ομάδα. Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή δεν ενδιαφέρει καμία από τις δύο κυβερνήσεις, ούτε συλλαμβάνουν ούτε τιμωρούν τους δολοφόνους και τώρα τους προστατεύουν κιόλας με έναν αστυνομικό κλοιό. Περιμένουν ότι οι αρχές του αυτόνομου δήμου και οι συμμετέχοντες στο καραβάνι θα κάνουν διάλογο μαζί τους για «να τους ζητήσουν άδεια» για να περάσουν από την περιοχή που ελέγχουν με τα όπλα και τις απειλές.

Αν η ομοσπονδιακή και περιφερειακή κυβέρνηση δεν μπορούν να εγγυηθούν στους κατοίκους του San Juan Copalaτα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζονται, η κοινωνία των πολιτών μαζί με τη διεθνή κοινότητα θα πρέπει να ψάξουν τρόπους για να το πετύχουν, και τα διεθνή αιτήματα θα παίξουν ένα ρόλο πολύ σημαντικό μπρος στην πλήρη απουσία της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Το καραβάνι αποτελείται από ανθρώπους με τις πιο διαφορετικές ιδεολογίες που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα ήταν δυνατό να βαδίσουν μαζί. Αυτό το επίτευγμα συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού είναι για μας μια επιτυχία και οφείλεται στην αγάπη προς τους αδερφούς και τις αδερφές μας triquisπου στερούνται βασικά τους δικαιώματα και κινδυνεύουν να δολοφονηθούν ανά πάσα στιγμή. Ευχαριστούμε όλες και όλους.

Έπειτα από όλα αυτά, ο Αυτόνομος Δήμος San Juan Copala μέσα από αυτή την ανακοίνωση δηλώνει:

1.Τα τρόφιμα και τα εφόδια που επρόκειτο να παραδοθούν από το καραβάνι θα φυλαχτούν στο Huajuapande Leónμέχρι να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να παραδοθούν στις οικογένειες του San Juan Copala.
2.Από σήμερα οι εκπρόσωποι του αυτόνομου δήμου θα αναζητήσουν επίσημα τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό καθώς και τους εκπροσώπους του Ο.Η.Ε. στο Μεξικό για να τους ζητήσουν την παρέμβασή τους για την αποστολή και παράδοση της σχεδόν 35 τόνων βοήθειας που συγκεντρώθηκε γιʼ αυτό το καραβάνι.
3.Θα πιέσουμε και θα απαιτήσουμε από την δικαιοσύνη τα αποτελέσματα της έρευνας για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου να δοθούν άμεσα, καθώς με την αδράνειά τους γίνονται συνένοχοι των παραστρατιωτικών δολοφόνων.
4.Εάν τις επόμενες εβδομάδες δεν γίνει δυνατό να παραδοθεί η ανθρωπιστική βοήθεια θα διοργανώσουμε ένα Νέο Ανθρωπιστικό Καραβάνι το οποίο θα αποτελείται μόνο από γυναίκες από όλη τη χώρα και διεθνείς αλληλέγγυες, σαν μια κίνηση αλληλεγγύης και στήριξης προς τις συντρόφισσές μας που βιώνουν τις απάνθρωπες συνθήκες που τους έχουν επιβληθεί στο San Juan Copala.
5.Απαιτούμε την άμεση διάλυση και τον αφοπλισμό της παραστρατιωτικής ομάδας, UBISORTπου προστατεύεται από την κυβέρνηση του Ulises Ruíz Ortíz και από πολιτικούς που ανήκουν στο PRI.
6.Καλούμε τις κοινωνικές οργανώσεις στο Μεξικό και διεθνώς οι οποίες είναι αλληλέγγυες με την υπόθεσή μας, να παρακολουθούν τις ενέργειες και τις ανακοινώσεις του αυτόνομου δήμου SanJuanCopala για να καταφέρουμε να σπάσουμε τον παραστρατιωτικό κλοιό και να πετύχουμε τη δικαιοσύνη για το λαό μας.

Αυτό το καραβάνι θα επιστρέψει αύριο στην πόλη του Μεξικό για να πληροφορήσει όλες τις οργανώσεις και τους αλληλέγγυους συντρόφους και συντρόφισσες που ενώθηκαν για την πραγματοποίησή του. Τους περιμένουμε στο Zócalo στην πόλη του Μεξικό στις 3 το απόγευμα για να τους υποδεχτούμε.

Ο κλοιός πρέπει να σπάσει, σιγά σιγά φθείρεται, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να κρατήσουν άλλο στην ατιμωρησία τους παραστρατιωτικούς δολοφόνους, το San Juan Copala πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα και να απαιτήσει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ιθαγενικών λαών.

ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΔΗΜΟΣ SAN JUAN COPALA

CASIMIRO MARTINEZ
 
 
πηγή: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1185481

No comments: